Bejelentkezés:
Keresés:
Lee Child
Bosszúvágy
23%
3290 Ft 2533 Ft

Duna Televízió: Kovács András filmjeiből - Staféta


Linkek:

Szereplők:

Rendezte:

Írta:
  • Kovács András

Operatőr:
  • Ragályi Elemér

Időtartam:
92 perc

Korhatár:

Gyártási év:
1970

Kovács András filmjeiből - Staféta

magyar játékfilm /ff./ (1970) (92')

Dokumentarista vitafilm a fiatalok érvényesülési esélyeiről. Zsuzsa harmadéves egyetemista, pedagógia szakon. Három éve jár Zoltánnal, gondolkodásmódját alapvetően befolyásolta a fiúval való kapcsolata. Most mégis szakítani akar. Zoltán higgadt, megfontolt, a diploma után bennmarad majd a tanszéken. Zsuzsa szókimondó, egy forradalminak tartott szociológiai felmérés miatt összevesz Barabás adjunktussal. Egy Leányfalun, baráti társaságban töltött este után (ahol 68-as párizsi filmdokumentumot néznek) Zsuzsa eldönti, szakít Zoltánnal, és születendő gyermeküket egyedül neveli fel.

Milyen a jó váltás az atlétikában? A stafétabotot átadó futónak egy ideig együtt kell futnia a botot átvevő váltótárssal. Egyszerű feladat. Ám a társadalomban ez mégsem így működött. Nagyjából ez a summázata Kovács András Staféta című 1970-ben forgatott filmjének. A nyolcvanéves ünnepelt a társadalmi mobilitásról vallott nézeteit fejtette ki újra a nagysikerű és sok vitát kiváltó Nehéz emberek és Falak után. Megint azt a témát járta körbe, hogy miként tűri a társadalom az öntörvényű egyéniséget, aki kimondja, amit gondol, nem óvatoskodik, s elveit hajlandó tettre váltani. A válasz: sehogy. A társadalom csökött merevséggel ragaszkodik a dogmákhoz, s még a fiatalok körében is sokan hajlanak a beletörődésre, nem akarják kockáztatni karrierjüket, megszerezhető kényelmes egzisztenciájukat.

A Staféta még abban a rövid kegyelmi időszakban készült, amikor már a szovjet és a népi demokratikus tankok (köztük magyarok is) leverték a 68-as csehszlovákiai demokratizálási kísérletet, de nálunk 1972-ig, míg Moszkva közbe nem szólt, tartott az új gazdasági mechanizmus látszólagos lendülete, még őszinte hittel lehetett filmet forgatni arról, hogy igenis megváltoztatható a világ. Aztán a hetvenes évek közepére minden ilyen illúzió szertefoszlott.

Dokumentarista vitafilmnek nevezték Kovácsnak ezt az alkotását. Valóban, mintha a pár évvel később nekilóduló ún. budapesti iskola előfutára lenne. Kezdő színészek, tehetséges amatőrök és civilek játsszák a főszerepeket. Titokban lehet ábrándozni arról: mi lett volna, ha sikerül nekik valóban megváltoztatni a világot.

Mennyire tetszett ez a műsor? Szavazz!
0,0
Még nem érkezett szavazat.
-/10