Bejelentkezés:
Keresés:
Veronica Roth
A hűséges
23%
2990 Ft 2302 Ft

Duna Televízió: Kalotaszegi Madonna


Linkek:

Szereplők:

Rendezte:

Írta:
  • Orsy Gábor

Operatőr:
  • Eiben István

Zeneszerző:
  • Buday Dénes

Időtartam:
88 perc

Gyártási év:
1944

Kalotaszegi Madonna

magyar film /ff./ (1944) (88')

Kalotafőről, a hegyek közé zárt falubeli magányból indul és római ösztöndíjon, nagysikerű kiállításokon, nagyvilági életen át ível a fiatal festő és modellje, a „Kalotaszegi Madonna" szerelmének története. A világtól elvonultan él a fiatal, tehetséges festő, Hegyi Ádám. Egy fiatal lány szerelme fellobbantja benne a világ, a hírnév, a fejlődés utáni vágyat...

Amikor ezt a filmet forgatták, Kalotaszeg és környéke ismét Magyarországhoz tartozott. 1943-ban, Észak-Erdély visszacsatolása után eredeti helyszíneken lehetett a külső jeleneteket felvenni. Más különlegessége is volt még ennek a filmnek. Forgatókönyvét egy kolozsvári születésű költő, szövegíró, konferanszié írta, aki magyar anyanyelvű volt ugyan, de török származású. Úgy hívták, hogy Széfeddin Sefket. A főszereplő pedig egy operaénekes, a dunaföldvári kántortanítóból operaházi taggá előlépett csillogó hangú, kedvelt ifjú tenorista, Sárdy János. További különlegessége a Kalotaszegi madonnának, hogy a címadó festményt a kor egyik érdekes személyiségű művésze, Batthyány Gyula gróf készítette.

A történet a művészet és a szerelem hatalmáról szól. Egy tehetséges festőművész és szerelmese valamilyen félreértés következtében elveszítik egymást. A festő magányba vonul, és a munkába menekül. Megalkotja élete nagy művét, amellyel nemzetközi elismerést szerez, és - talán ki lehet találni - elveszett szerelmét is felleli. Már semmi nem állhat közös boldogságuk útjába. Sárdy, a festőművész alakítója természetesen énekel is a filmben. Buday Dénes dala gyorsan slágerré lett, és Sárdy János egyik legkedveltebb magánszáma vált belőle. Rózsalevél, elkap a szél. Ismerős a szövege ma is, fülünkbe cseng a dallama. Halhatatlanná tette egy megnyerően hódító, remek hangú egykori énekes, aki ugyanolyan otthonosan mozgott az operaszínpadon, mint az operettekben.

Mennyire tetszett ez a műsor? Szavazz!
0,0
Még nem érkezett szavazat.
-/10