Bejelentkezés:
Veronica Roth
A hűséges
23%
2990 Ft 2302 Ft

Duna World: Sütő András: Egy lócsiszár virágvasárnapja


Linkek:

Szereplők:

Rendezte:

Operatőr:
  • Lukács Lóránt

Zeneszerző:
  • Hidas Frigyes

Időtartam:
110 perc

Korhatár:

Sütő András: Egy lócsiszár virágvasárnapja

Magyar tévéfilm (110')

Kleist Kolhaas Mihály című kisregénye alapján született az Egy lócsiszár virágvasárnapja, mely az egyén és a hatalom konfliktusának, az emberi

követi. A főszereplő egy becsületes lókereskedő hazatér otthonába. Barátjával összevitatkozik, mert az a nemrég megvert Münzer Tamás tanainak és a népi mozgalomnak szenvedélyes híve és ezért üldözik, Kolhaas pedig Luther híveként türelemre, keresztényi alázatra, szeretetre inti barátját. A viszontlátás családi örömének és a baráti összeszólalkozásnak a tronkai vámos megjelenése vet véget, aki 50 garast követel a tronkai báró nevében, különben Kolhaas lovait nem hajlandó átengedni birtokán. A lókereskedő ugyan jogtalannak tartja a követelést, de hajlandó kifizetni a vámot, csak hogy lovai végre hazaérkezhessenek. De csak Herse szolga érkezik meg, ő is félig agyonverve. Kolhaas a törvénytisztelő törvényes orvoslást keres panaszára, s így kerül végül szembe a törvénnyel.

Egy folyamodványt akar eljuttatni a választófejedelemnek, amelyben összefoglalja panaszát. Nem elsősorban két lováért küzd, hanem a jogtiprás ellen, amely büntetlenül hagyja az önkényeskedőt, s a törvényes rend helyreállítását akarja kikényszeríteni. A folyamodványt felesége, Lisbeth viszi Berlinbe, de amikor át akarja nyújtani a fejedelemnek, annak egyik testőre halálra sebzi. Betelik a pohár, Kolhaas a pör folytatása helyett vérbosszút fogad, hogy törvény híján maga vegyen elégtételt Vencelen. Pénzzé teszi házát, lovait, minden vagyonát, sereget toboroz magának. A feudális önkényurak rettegett ellenfele lesz, váraikat feldúlja, szörnyű bosszút esküszik. Már-már úgy tűnik, semmi sem tartóztathatja fel, amikor a tronkai várban váratlanul Luther Mártonnal találja szemben magát. Luther, akit Kolhaas mesterként és élő eseményként tisztelt, végül ráveszi a lócsiszárt, hogy vesse alá magát a választófejedelem és a császár igazságszolgáltatásának: így kerül végül bitófára.

Mennyire tetszett ez a műsor? Szavazz!
0,0
Még nem érkezett szavazat.
-/10